Verspilling tegengaan, groenten in de kijker zetten en comfort food heruitvinden 

Groenten die gerechten sublimeren, heruitgevonden comfort food met een eigentijdse twist, slimmer en groener omgaan met voedsel: dit zijn slechts enkele trends die naar voren komen uit het jaarlijkse voedingsonderzoek Future Menus van Unilever Food Solutions. Maar liefst 1.600 experts en chefs uit 20 landen hebben eraan meegewerkt. Culinair adviseur Belux Wesley Bay neemt drie grote trends onder de loep. Lees verder om inspiratie op te doen!

Trend 1: onweerstaanbare groenten 

‘Groenten spelen allang geen bijrol meer. Terwijl recepten vroeger beperkt bleven tot één of twee groenten – denk maar aan het traditionele trio van een aardappelbereiding, een stuk vlees en een groente – streven we nu ernaar om een rijk assortiment aan groenten te presenteren, zo mogelijk van het seizoen. Zelfs de bereidingswijze verandert. Groenten worden (her)uitgevonden waarbij technieken en smaken uit andere culturen worden gebruikt, met de nadruk op diversiteit. ‘

Trend 2: moderne comfort food

‘Een perfect voorbeeld van moderne comfort food? Afhaalgerechten (van het type street food) met een Belgische twist. Een taco van everzwijn bijvoorbeeld, of een hamburger met Aziatische ingrediënten. Chefs spelen graag met invloeden uit wereldkeukens en vermengen die met typisch Belgische ingrediënten. Maar we zullen de samenstelling van Belgische specialiteiten niet snel veranderen, zoals die van stoofvlees op grootmoeders wijze, een mooi voorbeeld van echte comfort food. Want de Belg blijft trouw aan zijn klassiekers. Groenten spelen ook een belangrijke rol in deze trend: bereiding in een cocotte of in de oven is erg in en dat zal nog lang zo blijven.’

Trend 3: verspilling tegengaan

‘Respect voor duurzame ontwikkeling heeft ook zijn intrede gedaan in de keuken. Niet alleen voor de planeet, maar ook omdat het een manier is om efficiënter te werken en verspilling tegen te gaan, wat een aanzienlijke invloed heeft op de winstmarges. Het loont dus om elk voedingsmiddel volledig te gebruiken, van wortel tot blad.

Een andere vuistregel: het goed inschatten van porties. De tijd van overvolle borden is voorbij. Want alles wat niet wordt opgegeten belandt in de vuilnisbak… waar de uitbater voor moet opdraaien. Bied de klant de mogelijkheid om extra’s te bestellen in plaats van zijn bord overdreven te vullen.’