Bent u een wijnprofessional, beginner of niet, en wilt u nieuwe vaardigheden verwerven? De Wine & Spirit Education Trust – WSET biedt een opleidingstraject in vier niveaus. Het in 2007 opgerichte WineWise is HET Belgische centrum voor dit traject. Sybille Troubleyn staat aan het hoofd van dit opleidingscentrum dat cursussen aanbiedt in Gent, Antwerpen en Brussel. Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring in wijn, hoewel ze zich oorspronkelijk eerder voorbereidde op het hotelwezen…

ST: Mijn verhaal begint op de hotelschool Spermalie in Brugge, waar ik werd opgeleid om in de zaal of in de keuken te werken, maar mijn eindwerk over wijn maakte. In diezelfde tijd kwam een groep wijnmakers uit Lalande de Pomerol naar de school, en hun begeleidster moedigde me aan om studies in wijn te gaan doen. Ze was zelfs bereid om me aan te bevelen als ik dat zou doen. Dat moet rond 1989 geweest zijn, ik was amper 19.

Toen ik mijn ouders zei dat ik naar Bordeaux wilde gaan om wijnkunde te studeren, namen ze me mee naar de schooldirecteur in de hoop dat hij me zou ontmoedigen. In plaats daarvan adviseerde hij me om, als ik echt geïnteresseerd was, eerst Frans te leren. Hij vond voor mij een plek in Digne-les-Bains in de Haute Provence in een pension waar ik zes maanden lang al het mogelijke in de horeca deed en waar ik uiteraard Frans leerde.

Hoe ben je van het bord naar de fles gegaan?
ST: Na deze ervaring ben ik eerst naar het Lycée agro-viticole de Libourne-Montagne gegaan om verkoop van wijn en gedistilleerde dranken te leren. Na die studies ben ik naar de universiteit van Bordeaux gegaan, waar ik het DUAD-diploma voor proeverij heb behaald, een vakgebied dat mij meer interesseerde dan de wijnbouw. Het was immers mijn doel om terug te keren naar België, niet om in Frankrijk te blijven.

In Brussel begon ik te werken voor Sopexa, dat toen een opleiding tot meester-sommelier in Franse wijnen organiseerde. Ik werkte samen met een zekere Katia die de wedstrijden voor Beste Sommelier van België organiseerde, voordat ik door ­Bernard Sirot werd aangeworven voor ­Vinopres. Ik werkte mee aan het eerste Wereldconcours van Brussel in 1994, dat toen in Spermalie werd georganiseerd. 

Wanneer is het idee van WineWise ontstaan?
ST: We zijn er bijna… In 1996 ben ik getrouwd, ben ik een jaar gestopt met werken en ben ik met mijn man vertrokken om de wereld rond te reizen met de rugzak. Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Washington, Oregon, Californië, Mexico, Chili, Argentinië… we eindigden in New York. Tijdens die reis ontmoette ik veel mensen die bij de WSET (Wine &­ ­Spirit Education Trust) ­werkten. De puzzelstukjes vielen in mijn hoofd in elkaar: ik wilde mijn eigen wijnschool oprichten en les geven in wijn.

Toen ik thuiskwam, heb ik alle cursussen gevolgd, ben ik geslaagd voor alle examens, heb ik de licentie aangevraagd om het zelf te mogen doen en ben ik vertrokken bij Syntra (Vormingsinstituut voor KMO’s) om begin 2007 WineWise op te richten. Vandaag heeft mijn partner, Piet Vannieuwenhuyse, zich bij ons aangesloten en hebben we de licentie voor België voor de eerste drie niveaus van de WSET en voor het Benelux Diploma Niveau 4 (DipWSET) dat wereldwijd zeer bekend is. Meer dan 200 mensen uit de Benelux zijn hier de afgelopen twintig jaar gepasseerd.

Wat zijn de vier niveaus van deze opleiding en wat leer je?
ST: Niveau 1 is voor mensen die beginnen in deze sector of die geïnteresseerd zijn in wijn. Het wordt hoofdzakelijk online gegeven en duurt ongeveer een maand. Je ontdekt er de wijnstijlen terwijl je de basisvaardigheden ontwikkelt voor het beschrijven van een wijn en het vinden van de juiste combinatie van gerechten en wijnen.

Niveau 2 duurt drie maanden, waarin je leert de wijnstijlen te koppelen aan druivenrassen en hoe omgevingsfactoren, wijnbouwpraktijken, wijnbereiding en rijping de stijl en kwaliteit van wijnen van de belangrijkste druivenrassen beïnvloeden.

Meer uitdagend, zelfs voor degenen die al professionals zijn, is niveau 3 dat 84 uur studie vereist, in de klas en/of online gedurende ongeveer zes maanden. Deze kwalificatie geeft inzicht in de wijnbouw en wijnbereiding: terroir, wijnbouw, wijnbereiding, rijping en botteling. De leerling leert ook wijn te proeven, de kenmerken ervan te beschrijven en de kwaliteit ervan te beoordelen. 

Niveau 4, ten slotte, vereist drie studiejaren waarin de professional een stapje verder gaat met de marketing, de business en het proeven. Het is echter niet nodig de volledige cyclus te doen, iedereen kan op zijn eigen tempo werken, maar niveau 3 is noodzakelijk om het diploma te behalen. 

Alle cursussen worden in het Nederlands of Engels gegeven, maar Franstaligen krijgen de boeken in het Frans en kunnen de examens in hun taal afleggen. Niveau 4 is echter wereldwijd alleen in het Engels beschikbaar. 

Wat zijn de eigenschappen van een goede proever?
ST: Allereerst vertrouwen en vastberadenheid. Iedereen kan leren proeven, maar je moet vastberaden zijn, het is een engagement. Je moet veel lezen en zelf leren, maar in de cursussen wordt er je nooit gevraagd om bijvoorbeeld de grote wijnen van de Elzas of een andere streek te noemen. In plaats daarvan moet je verbanden kunnen leggen tussen alle onderwerpen: wijnbouw, vorming, wat dat betekent voor de stijl van de wijn, waarom de wijnmaker ervoor kiest een instapwijn te maken in plaats van een topwijn naargelang de situatie waarin hij zich bevindt. Je moet ook redeneren, dat is belangrijk. En je interesseren voor de hele wereld, Frankrijk is hier een land als alle andere…

Geef je ook opleidingen in bedrijven?
ST: Ja, vooral niveau 1. Wij werken veel samen met Horeca Forma, maar alleen in Vlaanderen, waar deze module wordt aangeboden aan alle volwassenen die in de horeca werken. Wij gaan ook rechtstreeks naar sommige bedrijven om hun personeel op te leiden. Wij hebben dat al gedaan bij Cinoco, Vasco, Vinetiq, Crombé… Met onze ‘In Company’-formule kunnen wij vandaag werken voor een bierhandelaar en morgen voor een sterrenrestaurant. De situaties zijn zeer uiteenlopend.

[ Marc Vanel ]