De AOP Saint-Chinian, een historische oorsprongsbenaming van de Languedoc, is haar rode en witte wijnen komen voorstellen met haar terroirs van schist in het noorden en van kalksteen in het zuiden.
Deze beschermde oorsprongsbenaming, die gelegen is de voet van de massieven Caroux en Espinouse in de Hérault, staat bekend om haar uitstekende bewaarwijnen, maar ook om een assortiment nectar dat de terugkeer van aperitieven, barbecues en andere mediterrane maaltijden vergezelt bij de komst van mooi weer.
De liefhebber heeft hier keuze te over. De schistbodems geven de rode wijnen een weelderig en fluwelig karakter dat betovert met noten van rook, gebrande koffie, cacao, zoethout en zwart fruit. De witte wijnen van de schistbodems zijn vol en worden gekenmerkt door bloemige en zachte kruidige noten met enkele minerale en muntachtige accenten.
De kalksteenbodems geven dan weer meer gestructureerde rode wijnen, vol rood fruit en met een uitgesproken zuurgraad, terwijl de witte wijnen opvallen door hun levendigheid, hun aroma’s van citrus, abrikoos en gedroogd fruit. Voor elk terroir is er een bouquet van geuren en bijpassende gerechten, nu eens geïnspireerd door dicht struikgewas, dan weer door kreupelhout.
Vooruitzichten
Een twintigtal wijnmakers uit Saint-Chinian zijn hun wijnen komen voorstellen bij Excellis. Dit bezoek was uiteraard ook de gelegenheid om te herinneren aan enkele cijfers die helpen om de wijnen in perspectief te plaatsen, cijfers gepresenteerd door Stijn Verleyen, Languedoc-opleider en lid van de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS).
Vandaag de dag beslaat de AOP 3000 hectare wijngaarden, verspreid over 20 dorpen, beheerd door 7 coöperatieve wijnhuizen (234 leden) op 1900 ha en 86 privéwijnhuizen op 1100 ha.
‘Dit is een oorsprongsbenaming die weer aan het opleven is,’ legt de voorzitter van de AOP, Luc Simon, uit, ‘met nieuwe wijnbouwers en jongeren die zich vestigen, ouderen die hun kennis doorgeven aan jongeren, allemaal met de wens om de oorsprongsbenaming nieuw leven in te blazen. Dat is een dynamiek die je ook terugvindt in de wijnen. De oorsprongsbenaming is voortdurend in ontwikkeling. Binnenkort zullen we het percentage van bepaalde erfgoeddruiven veranderen, zoals die carignan of cinsault, maar ook bepaalde inheemse druivensoorten in ere herstellen, zoals ribeyrenc, een oude druivensoort uit de Languedoc van de 18e en 19e eeuw, of counoise, dat een mooie structuur biedt, maar ook meer finesse en drinkbaarheid.’
Belgen in groten getale, witte wijnen ook
Met een gemiddelde productie van 100.000 hl door 300 wijnmakers is de AOP Saint-Chinian beschikbaar in drie kleuren: rood (80%), rosé (15%) en wit (5%). Of ze nu traditioneel zijn (dat wil zeggen gestructureerd en houtachtig) of juist soepel, iedereen vindt hier zijn gading.
Vooral het Belgische publiek, want tegen alle verwachtingen in is België de belangrijkste exportmarkt voor Saint-Chinian… zelfs voor China! Onze landgenoten hebben een uitstekend beeld van de regio in het algemeen en brengen er graag hun vakantie door. Het moet gezegd worden dat er tussen de zee en de bergen tal van typische dorpen te ontdekken zijn. De foto’s spreken voor zich, de omgeving is prachtig.
Sommelier Eric Boschman, die aanwezig was bij de proeverij, verklaarde verrast te zijn door de witte wijnen die werden voorgesteld. ‘Dit zijn fijne witte wijnen, die alle valkuilen van zwaarte vermijden die ik heb geproefd bij andere oorsprongsbenamingen, althans in wat hier werd gepresenteerd. Ik heb geen wijn geproefd die verpest was door hout, of met oxidatienoten die we niet zo lang geleden nog tegenkwamen.
We hebben hier echt te maken met iets zeer modern. Dit is des te interessanter in de context van de klimaatverandering waarin het moeilijk wordt om witte wijnen te vinden buiten de Loire of de Elzas. Luberon is een land van witte wijnen, maar Saint-Chinian kan ook duidelijk aanspraak maken op witte topwijnen.
Wat betreft de rode wijnen heb ik ook veel verfijndheid geproefd, die me echt heeft verrast, in de stijl die je steeds meer vindt in het zuiden. Met name Carignan en Grenache die een beetje naar Pinot neigen, die iets minder intens zijn in kleur, in alcohol, en vooral met veel minder hout. Laten we fruitige wijnen maken met verouderingspotentieel, dat is belangrijk, want niemand laat nog wijn rijpen in zijn kelder, dat zal het verschil maken op termijn!’
De regio, die erkend is als AOP Saint-Chinian rood en rosé sinds 1982, verkrijgt in 2005 ook de AOP voor zijn witte wijnen met ingang van het oogstjaar 2004, evenals de erkenning als crus van Berlou (waarbij carignan verplicht is in de assemblage) en van Roquebrun (waarin syrah de overheersende druivensoort is). Meer informatie: saint-chinain.pro.
Onlineshop.
[ Marc Vanel ]