Meer aandacht voor het ontbijt

Goed begonnen is half gewonnen… Toch hinkt het ontbijt in onze horeca nog steeds achterop. Dit in tegenstelling tot het buitenland, waar men wel ontdekt heeft dat hier heel wat mogelijkheden liggen. We leven in een jachtige maatschappij. We staan allemaal onder druk om te presteren en vergeten hierbij soms dat we onze motor met voldoende energie ook moeten draaiende houden. Een goed ontbijt is daarbij belangrijk, maar al te vaak blijft het achterwege of spelen we...

Lees verder

Creatief aperitieven

De zon hoeft niet eens van de partij te zijn om zin te hebben in een lekkere aperitief, al helpt het natuurlijk wel… Aperitieven associëren we met gezelligheid en relaxen, en daar horen natuurlijk ook hapjes bij.  De kunst van het aperitieven In de middeleeuwen had het drinken van alcohol voor de maaltijd eerder een medicinale functie, namelijk het opwekken van de eetlust en het bevorderen van de spijsvertering. Het woord aperitief is afgeleid van het Latijnse...

Lees verder

Wereldwijde producten

De eerste vermeldingen van pannenkoeken dateren al uit de dertiende eeuw, maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat ze al in de tijd van het Romeinse rijk bestonden. De Romeinen noemden het trouwens Alita Dolcia duidelijk verwijzend naar een zoetige bereiding en zoet is wel universeel sterk dominant aanwezig bij pannenkoeken.  Hoewel toen al bepaalde varianten verwijzen naar kaas en vlees als toevoeging en eerder lijken op een omelet dan op een pannenkoek. De...

Lees verder

Fruit in de gastronomie

Het aanbod van fruit is nooit zo groot geweest, ieder jaar komen er wel nieuwe fruitsoorten bij in het assortiment van de winkel. Maar tegelijkertijd verdwijnen er ook. Ga eens op zoek naar echte goudreinetten, dubbelflippen, court pendu, Nielse kersen, en andere…  Als je ze alsnog vindt zal je er een torenhoge prijs voor betalen. Vergeten groenten zijn vandaag in restaurantkeukens erg populair. Maar wat met vergeten fruit? Waarom eens niet terug op zoek gaan naar...

Lees verder

Seafood

De zogenaamde ‘seafood’ (vis, schaal- en schelpdieren) moet het in de horeca in verhouding nog altijd afleggen tegen vlees. Toch biedt het lekkers uit de zee aan de creatieve kok een aantal troeven. Gezond, veelzijdig, eenvoudig te bereiden en vooral lekker: vis is een bijzonder dankbaar product. Toonaangevende vakbeurs  Van 7 tot 9 mei is Brussels Expo het decor van Seafood. Op deze toonaangevende internationale vakbeurs biedt een ruime selectie aan producenten...

Lees verder

Olie en boter

Olie en boter zijn uit de horeca niet meer weg te denken. Ze doen niet alleen dienst als vetstof om bereidingen klaar te maken maar ook als smaakingrediënt. Je kan ze ook op een creatieve manier op tafel zetten zodat de klant er zich naar believen kan van bedienen. Het belang van de juiste boter Boter blijft in de keuken een belangrijke grondstof. Boter kan dienen om op brood te smeren als begeleiding van de maaltijd, en hiervoor bestaan heel wat verschillende...

Lees verder

Aardappelbereidingen

De Fransen durven wel eens pretenderen dat zij als eerste in Europa de aardappel op de tafel brachten. Zij verwijzen daarbij graag naar een ‘zeldzaamheid’ die voor het eerst gepresenteerd werd aan de tafel van Lodewijk de dertiende, in 1616.  Echter: zij dwalen. En daarvan bestaat schriftelijk bewijs. Op 12 december 1557 serveerde Lancelot de Casteau, chefkok aan het hof van de Prinsbisschop van Luik, aardappelen als derde gang van het banket dat hij bereidde voor...

Lees verder

koffie

Serveer je als horecazaak goede koffie, dan heb je meteen een streepje voor. Naast uiteraard de kwaliteit van de koffie zelf speelt ook de juiste koffiemachine een belangrijke rol. Voor het kiezen van het juiste apparaat bij jouw type van zaak is het uitkijken naar de geschikte leverancier. Van de koffie ’s morgens op hotel of langs het baanrestaurant, in de voormiddag als oppepper, na het diner om de maaltijd af te sluiten, bij het vieruurtje of ’s avonds om...

Lees verder
X